Cup Cake Sebelum Dibakar
Cup Cake Selepas Dibakar
Saya telah mencuba membuatnya beberapa kali, selain bahan bahan tidak sukar didapati , ianya amat mudah dibuat. Ramai yang mencuba menyukainya...cuba lah!!!!Bahan Bahan
- 1 paket Cream Cheese atau 226 grams- Dilembutkan
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula caster atau white sugar
- 1/8 sudu teh garam
- 1 cawan coklat chip- anda boleh menggunakan semi-sweets atau sweet. Ikut suka
- 1 1/2 cawan tepung serba guna - all purpose flour
- 1 cawan gula putih atau gula caster
- 1/4 cawan unsweetened cocao powder -Apa apa jenama pun boleh
- 1 sudu teh serbuk penaik-baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 1 cawan air
- 1/3 cawan minyak sayur- apa apa minyak pun boleh tapi saya selalu menggunakan minyak canola
- 1 sudu besar cuka cider atau apa apa cuka putih pun boleh
- 1 sudu teh vanila essence
- Panaskan oven ke 350 degress F (175 degress C). Sediakan muffin tin dengan dialas kertas kek cawan (paper cups)
- Dalam mangkuk yang sedang, pukul item no. 1-4 sehingga kembang. Kemudian masukkan item no 5. Letakkan ditepi dahulu
- Dalam mangkuk yang besar, campurkan item no. 6-10. Buat kan lubang ditengah dan masukkan item no. 11-14. Kacau kesemua bahan sehingga sebati. Masukkan batter campuran ini kedalam muffin tin yang dialas dengan kertas cawan sehingga 1/3. Kemudian diatasnya letakkan sesudu besar campuran cream cheese tadi (campuran item 1-4)
- Bakar didalam oven antara 25 hingga 30 minit.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment