Salam All,
Saya memang mengemari masakan Indonesia selain dari bahasa ibundanya yang lembut. Salah satu masakan Indonesia yang paling saya suka adalah Sambal Hijau. Saya boleh menikmatinya hanya dengan nasi dan telur goreng. Sekiranya kita orang melayu berulam kan sambal belacan, orang Indonesia pula Sambal Hijau. Menggunakan bahan asas yang agak sama, yang berlainannya hanya belacan dan cara membuatnya. Jika anda ingin mencuba dibawah ini bahan bahan dan cara membuatnya.
Bahan Bahan
12-15 Cili hijau yang segar
10 tangkai cili api hijau
10 tangkai cili api hijau
3-4 ulas bawang merah,
cuka, garam, gula sesuai rasa
sedikit minyak untuk menumis
cuka, garam, gula sesuai rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara Cara Membuatnya
Potong2 cili dan bawang, wapkan sekejap didalam periuk atau kuali sehingga agak lembut
Tumbuk kasar, atau anda boleh menggunkan blender kering
Tumis dengan sedikit minyak, tambahkan cuka,garam dan gula secukup rasa.
Tumbuk kasar, atau anda boleh menggunkan blender kering
Tumis dengan sedikit minyak, tambahkan cuka,garam dan gula secukup rasa.
Remarks: Untuk kelainan saya masukkan ikan bilis goreng dan digaul bersama sambal hijau.
"SELAMAT MENCUBA!!!"
No comments:
Post a Comment