Monday, January 24, 2011

Resepi-Tomyam Sardin Cendary

Kita selalu makan Tomyam Seafood, Sayur,Campur atau Ayam tapi pernah kah anda merasa Tomyam Sardin? Sardin dalam tin kalau tidak dimasak dengan sempurna, rasa dan baunya kurang menyenangkan pada saya. Pada satu hari saya pergi ke restoran yang menyediakan Sardin Tomyam. Itulah pertama kali saya merasanya dan rasanya memang sedap. Mengikut apa yang saya makan pada hari itu, saya cuba memasaknya dengan menggunakan bahan bahan tambahan agar ianya lebih sedap dan tidak meloyakan. Saya namakannya Tomyam Sardin Cendary kerana saya tambahkan cendawan dan calery kedalam masakan. Anda patut mencubanya!!!

Bahan Bahannya

  • Satu tin sederhana kecil (medium) Sardin . Saya cadangkan jenama Ayam Brands. Kurang hanyir
  • 1 biji bawang besar. Dipotong 4 secara menegak
  • 3 biji bawang putih - ditumbuk kasar
  • 2 inci lengkuas - dihiris
  • 1 batang serai. Dititik
  •  5 biji cili padi atau mengikut kesukaan anda - ditumbuk kasar
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 batang calery 
  • 1 mangkuk kecil cendawan
  • 1 biji Tomato - dipotong 3 secara menegak
  • Sos ikan
  • Garam,Gula secukup rasa
  • Limau nipis atau lemon secukup rasa
  • 2 sudu teh besar minyak untuk menumis
  • 1 1/2 cawan air atau 2 cawan mengikut kepekatan yang anda suka
Cara Cara Membuatnya:-

Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, lengkuas, dan serai sehingga naik bau. Masukkan Sardin bersama kuahnya dan kacau dalam 2 minit. Masukkan air. Bila air sudah mendidih masukkan Sos Ikan, Celery,Cendawan dan Tomato. Kemudian Masukan Garam, Gula, Jus Limau/Lemon secukup rasa. Masukkan daun limau purut. Bolehlah dihidangkan.Bila namanya Tomyam maka masamnya kena lah lebih sedikit.

Jumlah Hidangan - 2-3 orang
Masa Memasak - 30 minit


JANGAN TAKUT MENCUBA!!!

Resepi - Mee Hoon Udang Kering




Resepi Mee Hoon ini sangat ringkas dan tidak memerlukan belanja yang banyak. Lagi lagi for those yang on budget or if there is nothing at home.. just dry mee hoon and udang kering....

Let me share with you.....

Bahan Bahan :-
  • Setengah bungkus Mee Hoon (Saya selalu menggunakan yang dibuat dari beras perang sebab lebih kurang kanji). Rendam dalam air panas sehingga lembut. Tapis
  • Segenggam Udang Kering atau mengikut kesukaan anda. Oleh sebab Udang Kering ini menjadi bahan utama jadi saya akan meletakkannya lebih sedikit
  • 1 1/2  biji bawang besar atau 6 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 5 besar sudu cili boh atau mengikut kesukaan anda. pedas atau kurang pedas
  • Sos Ikan. Jika ada lebih sedap
  • Gula,Garam, Cuka atau Jus Limau secukup rasa.
  • 5 sudu besar minyak masak untuk menumis
Cara Cara Membuatnya:-

Tumbuk atau masukkan ke pengisar kering Udang Kering,Bawang Merah,Bawang Putih sehingga lumat. Tumis kesemua bahan kisar dan masukkan cili boh. Tumis sehingga masak. Masukkan Mee Hoon gaulkan rata dan masukkan sos ikan, gula,garam, cuka atau jus limau secukup rasa. Jika suka, anda boleh tambah telur mata kerbau dan daun salad atau timun.

Hidangan - Untuk 2-4 orang
Masa Memasak : 30 minit

"SELAMAT MENCUBA"