Tuesday, January 25, 2011

PRODUK KECANTIKAN ON SALE!!

Warming Trend Green Tea Masque

Kini anda boleh melakukan Spa Dirumah tanpa mengeluarkan belanja yang besar!!

Membersih Secara Mendalam Hanya Dalam 2 minit!
- Mask Green Tea Aromatherapy ini memberikan pemanasan semulajadi dengan antioxidant yang mengandungi vitaminA,D,E dan K, Mineral dan Extract Green Tea. Membersihkan kulit anda secara mendalam. Menjadikan kulit anda bukan sahaja bersih dari cela malah mencerahkan. Bukan sahaja boleh digunakan diwajah anda malah ditempat bermasalah seperti ketiak,celah peha dan siku. Ianya dapat membantu mencerah dan membuang cela dibahagian tersebut.

Cara Menggunakannya :
Selepas membersihkan wajah anda dan toning, semasa wajah masih lembab, picit sepanjang 1 inci di telapak tangan dan gosok kan kewajah anda. Anda akan merasa sedikit warm bermakna ia mengaktifkan bahan botanical. Rata dan urutkan di hidung,pipi, dahi atas dan bawah selama 2 minit kewajah anda. Basuh dan lapkan. Kemudian anda boleh meletakkan krim/toning seperti biasa.
Green Tea Masque ini mendapat rating 4.0 dari 5 by Makeupalley diatas keberkesananya. Jauh lebih murah dari ke spa..

Code : PK001
Harga : RM72 termasuk postage (Sabah & Sarawak additional RM3)


Lacto Fibre

Adakah Anda Berisiko?

-Gaya hidup yang sibuk dan sentiasa mengalami tekanan
-Tabiat pemakanan yang tidak sihat
-Selalu makan makanan gerai
-Selalu makan makanan segera
-Gemar makan daging

Adakah Anda Mengalami Simptom Berikut?

-Pergerakan usus tidak normal
-Masalah gastrik/buncit/kembung perut yang kerap
-Sering terasa kebas pada tangan atau kaki
-Senang berasa letih
-Mengalami mulut nafas berbau


Jika Anda Berisiko Dan Mengalami Simptom Tersebut, Lacto Fibre Boleh Membantu:-

1. Pemakanan Berkhasiat dan Mempunyai Nutrien Seimbang - Iannya mengadungi nutrien yang lengkap seperti vitamin, mineral, asid lemak tidak tepu, enzim dan protein tumbuhan dari sumber Organic untuk menggantikan nutrien yang telah hilang dari badan. Anda boleh menjadikannya sebagai manakan tambahan. Jika dimakan secara teratur ianya dapat membantu anda mengurangkan berat badan
2. Memulihkan Fungsi Badan - Lacto-Fiber bersifat anti-oksida untuk menentang radikal bebas.
3. Menyingkirkan Toksin dari Badan - Serabut gentian membantu membersihkan dinding usus, meningkatkan pergerakan usus dan mengurangkan pembentukan toksik dalam sistem peredaran darah, mengabungkan lemak dan minyak dan menyingkirkannya dari badan.
4. Melindungi Badan Dengan Menguatkan System Pertahanan - Formulasi unik yang mengadungi probiotik, prebiotik dan enzim boleh membina dan menguatkan sistem pertahanan badan untuk hidup lebih sihat.

Code: PK002
Harga : 118.00 Termasuk Postage (Sabah & Sarawak Additional RM3)

DIET MENGIKUT JENIS DARAH - BY DR.PETER J.D'ADAMO

Salam Sejahtera Semua,

Saya memang mempunyai masalah mengekalkan berat badan ideal disebabkan diet yang tidak teratur. Setelah membaca buku yang dicadangkan oleh seorang rakan, saya cuba mengikut diet yang dicadangkan Dr.Peter dan ianya memang berhasil. Walau bagaimanapun setiap apa yang kita lakukan perlu ada disiplin dan jika anda merancang untuk menurunkan berat badan anda perlu menjadikannya rutin harian dan bukannya sekadar mendapat berat yang diingini. Yang paling penting anda dapat kekal sihat. Dapat menikmati makanan dengan cara yang sihat dan mencapai berat yang ideal sepanjang hidup anda. Walaupun diet ini tidak memudaratkan, jika anda dibawah pengawasan doktor, minta nasihatnya terlebih dahulu.

Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk
dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu.
Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap
makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki. Menurutnya, diet yang tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan
membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain. Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan penyakit. Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis
darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan memperbaiki metabolisma tubuh.

Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan. Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, beberapa jenis keju seperti feta cheese, goat cheese, mozarella cheese & telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, sotong, daging lembu, daging salai, susu,
keju seperti cheddar & cottage , kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Digalakkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau bersenam
• Cukup beristirehat
Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan : Air putih dicampur lemon dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti rye satu potong serta teh herba (halia atau green tea)
Snek: Kuih beras (rice cake) dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’
Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:
• Dicadangkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.
Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kambing, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras perang, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan. Manakala makanan yang perlu dielakkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya,
kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam belanda dan beserta salad dan teh herba
Snek: yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan steam, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘AB’
Jenis diet pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara jenis makanan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan. Pengambilan jenis makanan yang dicadangkan adalah hidangan laut, semua jenis telur
(kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk. Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.

Ciri khas individu jenis darah AB:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga senaman pada setiap pagi digalakkan

Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’
Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diprocess) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk
susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.
Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:
• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian
Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan. Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah mengamalkan pemakanan yang sihat. Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan
zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan
bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Justeru, terpulanglah kepada anda sama ada ingin mengadaptasi saranan Dr. Peter J.D´Adamo ataupun tidak.


The Work Of Two Lives

I believed that no two on the face 
of the earth were alike : no two people have 
he same fingerprints,lip prints, or voice print. 
No two blades of grass or snowflakes are alike.
Because I felt that all people were different from 
one another, I did not think it was logical that they
should eat the same foods. it becomes clear to me
that since each person was housed in a special
body with different strengths, weakness and 
nutritional requirements, the only way to maintain 
health or cure illness was to accommodate to that 
particular patient's specific needs
                                                     James D'adamo
 

CODE : KEBAYA MELATI BERSULAM- 003

HARGA : RM85
WARNA-KUNING
SIZE:36,40
MATERIAL : KEBAYA - CHIFFON, PARIO - SATIN
 KEBAYA TERMASUK PARIO DAN BUCKLE

Resepi-Ayam Belanda Goreng Masak Kicap Pedas

Mereka yang menyambut Krismas selalu menggunakan Ayam Belanda menjadi hidangan utama semasa menyambut perayaan mereka, sebagaimana orang Melayu menyambutnya dengan Ketupat dan Rendang semasa Hari Raya. Kebanyakkannya kita berpendapat bahawa ayam Belanda sukar dimasak dan dagingnya agak liat, tetapi jika dimasak dengan betul, ianya lebih sedap dari daging ayam. Disini saya ingin berkongsi resepi yang amat mudah menggunakan ayam Belanda dan dimasak ala masakan melayu. Jom ..!!!


Bahan Bahannya :-
  • 2 ketul peha ayam Belanda atau mana mana bahagian digaul dengan serbuk kunyit  - Ayam Belanda Frozen boleh didapati dikebanyakkan pasar raya
  • 1 biji bawang besar atau mengikut kesukaan anda, ada setengah org suka makan bawang - dihiris
  • 3 biji  bawang putih - dihiris
  • 1 biji tomato - dibelah 4
  • 1 inci lengkuas - dihiris
  • 2 sudu besar serbuk cili atau 5 biji cili padi di tumbuk
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 batang kayu manis
  • Kicap Manis - secukup rasa
  • Garam, Cuka atau lemon - secukup rasa
  • Minyak untuk memasak
Cara Cara Memasak :-
Ayam Belanda yang digaul dengan serbuk kunyit digoreng sehingga separuh masak. Rehat kan selama 5 minit sebelum dipisah dari tulang dan dihiris hiris dagingnya. Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bunga lawang dan kayu manis sehingga naik bau dan masukkan bawang merah,bawang putih, lengkuas dan tomato, masukkan cili padi tadi atau serbuk cili ( saya suka menggunakan serbuk cili kerana ia memberikan warna yang menarik kepada masakan tersebut atau anda boleh masukkan 2 biji cili padi bersama serbuk cili untuk manambah kepedasannya. Masukkan Ayam Belanda tadi dan gaul sehingga dagingnya masak. Masukkan kicap manis, garam, cuka atau lemon secukup rasa. Gaul sehingga rata Kepekatannya bergantung kepada selera anda...anda boleh taburkan daun parsely atau ketumbar sebagai hiasan.


Jumlah Hidangan - 2-3 orang
Masa Memasak - 30 minit



"SELAMAT MENCUBA"